Kaynaşım/Karışım, Madde

Kaynaşım/Karışım

Elementlerin çoğu, uzun süre yalın halde kalamazlar. Yan yana geldiklerinde birbirlerine yaptıkları değişik etkiler onları birbirine kaynaştırır ya da en azından karıştırır. Bu kaynaşma ya da karışımlar “madde”yi meydana getirir.

Kaynaşma; element atomlarının, en dış yörüngelerindeki uyuçlarını  (elektronlarını) 8’e tamamlayacak şekilde diğer element molekülleriyle ortaklık kurmalarıdır. Ortaklık üye miktarı çoğunlukla 2’dir. Bazı hallerde ortak adedi 3, nadiren de 3’den fazla olabilir.

Karışım ise; elementlerin bir kaynaşıma uğramadan yan yana olmalarıdır. Kaynaşım için basınç, ısı, elektrik veya asitsel etki gibi bir dış zorlayıcı kuvvet gereklidir. Karışım için ise, yan yana bulunmak yeterlidir.

Kaynaşmış elementleri eski haline döndürmek için; kendilerini kaynaştıran çekirdek fiziği kuvvet veya kuvvetlerini ters yönde olmak üzere yeniden kullanmak gerekir. Karışmış elementleri eski halleri ile yeniden elde etmek için ise; elemek, yıkamak, süzmek, ayıklamak gibi mekanik işlemler yeterlidir.

Her kaynaşım öncelikle karışım halini almayı, yani yan yana bulunmayı gerektirir. Elementler, yan yana bulundukları sırada, birbirlerine yaptıkları etkilerle veya dışarıdan uygulanan etkilerle kaynaşabilirler.


Madde

Elementler ister karışarak ister kaynaşarak, bir araya gelmiş olmakla, maddeyi oluşturmuş olurlar. Yani birbirinin manyetik etki (çekim) alanına giren elementlerin birbirlerini çekerek oluşturduğu her cins karışım veya kaynaşım bir maddedir.

Maddelerin birbirini çekimi, bireylerin birbirlerini çekimi kurallarına göre olur. Yani, iki maddenin birbirini çekim kuvveti, büyük kütlenin mesafeye bağlı kuvvet değişikliği R12 / L12 ile küçük kütlenin manyetik kuvvetinin (m2) çarpımıdır. 

F= (g1 / g1) m2 (R12 / L12)

Ancak, m1 ve m2 olarak adlandırılmış kütleler, kendilerinden daha büyük elektriksel kuvvetlerin, yani daha büyük kütlelerin çekim (etki) alanı içinde değil ise; bu formül doğru sonuç verir (bütün kütlelerin çekim kuvveti sonsuz mesafeye kadardır. Burada söz edilen etki alanı, birbirlerini çekim kuvvetini etkileyecek mesafedeki etki alanıdır).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir