Yamanım

Atom’un oluşumu

13 adet alt birey ikizinin yanaşımı ile oluşmuş 12 alt birey ikizi manyetik kuvvetindeki herhangi bir tam grup, bağlantılarını tamamlamış olduğundan, başka alt birey ikizlerinin (alt bireyler dışındakiler zaten katılamazlar) kendisine katılmasına müsaade etmez. Tam grubun ikizinin manyetik etkisine giren bir yeni alt birey ikizi, grubun manyetik alanının içinde yüzerek, grubun merkezine doğru yol almaya başlar. Kendi manyetik kuvvetine eşit bölgeye geldiğinde durur. Çünkü kendi manyetik alanı ile bölgesine geldiği eşit kuvvetteki manyetik alan birleşirler. Sonra da tam grup ikizinin manyetik alanı alt grup ikizinin üzerine kapanır. Bu alt birey ikizi şimdi tam gruba yamanmış, yani uyuç olmuştur ve artık, tam grup ikizinin merkezine eşit uzaklıktaki küresel bir kabuk şeklinde olan bu bölgeyi güçlü bir dış kuvvet olmadıkça terk edemez. Bu nedenle de asla grup içindeki kendi eşiti diğer birey ikizlerine yanaşamaz. Herhangi bir birey (yani tam grup) ikizi, manyetik etki alanına giren kendinden küçük diğer birey ikizi ya da birey ikizi gruplarını, kendi manyetik alanının onlarınkine eşit olan bölgesine kadar çekerek manyetik alanı ile onların üzerine kapanır. Böylece onları kendisine yamandırır. Bu yamanım sonunda, güçlü bir dış kuvvet olmadıkça birbirinden ayrılmayan, birinin çekirdek diğerinin uydu olduğu bir ikili grup oluşur (Şekil-5).

Yamanım; büyük birey ikizinin manyetik alanının, küçük birey ikizinin üzerine kapanarak, küresel halden döngü (loop) haline geçmesidir. Bu gerçekleştikten sonra büyük birey ikizi başka uydu (uyuç) kabul edemez. Çünkü büyük birey ikizinin etkin manyetik alanı artık kapalıdır.

E, Er, Ere, Erek ve Ereke ikizleri bazen çekirdek, bazen de uyuç olabilirler. Birbirlerinin manyetik etki alanına giren birey ikizlerinden diğerine göre küçük olanlar uyuç, büyük olanlar çekirdek rolünü üstlenirler. Burada dikkat edilecek şey şudur: Yalnız tam birey ikizleri atom (birit) oluşturabilirler. Birey ikizi grupları uyuç alamazlar. Çünkü tam olmayan birey ikizi gruplarının grup manyetik alanları olmaz. Uyuç rolünü üstlenen birey ikizleri kendilerine uyuç edinemezler. Yani; uyuç’un uyuç’u olamaz. Çekirdek, uyucundan büyük olduğu için, daha yüksek manyetik kuvveti ile uyucundan küçük bireyleri, kendi manyetik alanının onlarınkine eşdeğer bölgesinde tutar. Böylece uyuçtan küçük olan bu bireyler, uyucun manyetik etki alanının kendilerine eşit kuvvetteki yerinin uzağında kalmış olurlar. Yani;  uyuca uyuç olma şansları olmaz. (Bu kural atom dışında geçerli değildir. Zira; atom içinde oluşum tamamlanmış ve gerekli tüm kurallar uygulanmıştır. Atom dışında ise; hiçbir oluşum tamamlanmamıştır. Böyle olunca, etkileşimler olmakta, etkileşimler yeni kurallar gerektirmekte, önceki kuralları geçersiz kılmaktadır.)

Yamanımda mesafeler:

Yanaşım, eşit birey ikizleri (E, Er, Ere, Erek veya Ereke ikizleri) arasında oluyor ve mesafeler de eşit birey ikizlerinden birinin yarıçapının $2\sqrt{2}$ katı oluyor idi. 12 adet birey ikizinin manyetik alanlarının birleşerek meydana getirdikleri varsayılan yeni küresel yüzeyin ait olduğu kürenin yarıçapı, yani:

E ikizi ile E ikizi arasındaki mesafe (L): $2\sqrt{2} r_{Ez}$

Er ikizi    ile er ikizi    arasındaki mesafe (L): $2\sqrt{2} r_{Eriz}$

Ere ikizi  ile ere ikizi   arasındaki mesafe (L): $2\sqrt{2} r_{Erez}$

Erek ikizi ile erek ikizi arasındaki mesafe (L): $2\sqrt{2} r_{Erekiz}$ idi.

Yamanımda da aynı kural geçerlidir. Ancak; bir boy küçük birey ikizleri, kendi yarıçaplarının $\sqrt{12}$ katı kadar uzakta olacağından, büyük birey ikizine onun yarıçapının $\sqrt{12} . \sqrt{12} = 12$ katı mesafede olacaklardır. Bu demektir ki; bir birey ikizinin yamanacağı mesafe, büyük birey ikizinin yarıçapının  $12^n$ katı olacaktır (n, yamanacak olduğu birey ikizinin kendinden kaç boy büyük olduğudur).

Örnek olarak üç kabuklu sistemin 26 sıra numaralı atomu olan demir atomunu ele alalım: Üç kabuklu sistemin atomlarının çekirdekleri Erek ikizlerinden (Erekiz) oluşur (Proton ve Nötron çifti). Bir Erek ikizi, E ikizinden üç boy büyüktür. E ikizinden sonra ara birey olarak Er ikizi ve Ere ikizi vardır. E ikizi (Ez) merkezi ile kendinden büyük bireylerin merkezleri arasındaki mesafeler (L) şunlardır:

Ez ile Eriz için (L): $\left(12\sqrt{12}\right)^1 r_{Ez} \approx 42 r_{Ez}$

Ez ile Erez için (L): $\left(12\sqrt{12}\right)^2 r_{Ez} = 1728 r_{Ez}$

Ez ile Erekiz için (L): $\left(12\sqrt{12}\right)^3 r_{Ez} \approx 71832 r_{Ez}$

Buradan şu anlaşılır; Üç kabuklu sisteme ait bir biritin son yörüngesindeki  (eş uzaklığındaki) en küçük elektronun (son uyuç) atomun çekirdeğine olan mesafesi, son uyucun (elektronun) yarıçapının yaklaşık 72000 katıdır.

Bu mesafe; son uyuç Ez (en küçük elektron) olduğunda 1/36000, Eriz olduğunda 1/3000, Erez olduğunda 1/250, Erekiz olduğunda ise ≈ 1/21’dir.

Özetle;

Farklı büyüklükteki birey ikizlerinden büyüğü, küçüğünü kendisine çekerek onu kendisine yamandırır. Yamanma sonunda, büyük birey ikizinin manyetik alanı küçük birey ikizinin üzerine kapanır. Kapanma gerçekleşince büyük birey ikizi artık başka uyuç edinemez. Yamanımda, büyük birey ikizi; çekirdek, küçük birey ikizi de; uydu rolünü üstlenir. Uyucun uyucu olamaz.

Yalnız birey ikizleri uyuç edinebilir. Birey ikizi grupları uyuç edinemez. Yanaşımda mesafeler, birey ikizlerinden birinin yarıçapının $2\sqrt{2}$ katıdır. Yamanımda ise; her boy (kademe) için 12 kattır. Bu hesapla; bir birey ikizi, kendinden üç boy büyük bir birey ikizine, büyük birey ikizinin yarıçapının $12^3 = 1728$ katı mesafeye kadar yaklaşarak yamanabilir.

Yanaşım ile atomun elemanları elde edilmişti, yamanım ile atom elde edilir. (Yamanım, büyüklüğü eşit olmayan kütleler arasında vuku bulduğundan; atomların oluşturduğu farklı kütle değerli tüm gök cisimlerinin birbirlerini çekimleri de yamanım ile sonuçlanır).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir