Atom, Be, Ber, Bere, Berek, Bereke

Atom (Birit)

E, Er, Ere, Erek ve Ereke gibi bireylerin ikizlerinden (Ez, Eriz, Erez, Erekiz, Erekez) biri, yalnız başına ya da bir grup üyesi olarak, manyetik etki alanına giren kendinden küçük birey ikizini ya da birey ikizi grubunu kendine yamandırarak kendinin çekirdek, yamandırdığının uyuç olduğu bir grup oluşturur (Ek-F). Bu büyük birey ikizi eğer yalnız başına ise; oluşan grup atomdur. Bu atomun atom sıra numarası kendi sistemi için 1 olur.

Bu büyük birey ikizi grup içinde ise; oluşan, sadece atom adayının bir yörünge elemanıdır. Diğer yörünge elemanları da oluşursa (yani; grubun diğer bireylerinin tamamı da kendilerine uyuç edinirlerse), atom tamamlanır. Tamamlanan atomun atom sıra numarası, kendi sistemi için grubun eleman adedi olur.

Bazen, bir küçük birey ikizi ya da birey ikizi grubu, herhangi bir nedenle edinmiş bulunduğu hızı yüzünden, kendinden en az iki boy büyük bir birey ikizinin manyetik alanının kendi değerindeki bölgesini aşarak grubun alt birey ikizlerinden birine uyuç olur. Bu durum, diğer alt birey ikizlerine de uyuç edinme yolunu açar. Böylece, grubun bir alt sisteminin atomunu oluştururlar. Atom numaraları da, çekirdeklik görevi yapan birey ikizi grubunun birey sayısı (13) olur (Ek-F).

Bazen de, bir birey ikizi ya da birey ikizi grubu, yine herhangi bir nedenle edinmiş bulunduğu hızı yüzünden, bir üst birey ikizinin manyetik alanının kendi değerindeki bölgesini aşarak gruptaki alt birey ikizlerinden birine yanaşır (yamanmaz). Bunun sonucu olarak grup, bir birey ikizi daha kazanır (yani artar). Bu durum, yanaşan alt birey ikizi ile birlikte, tam grup olan üst birey ikizi içindeki alt birey ikizlerinin de tamamına uyuç edinme hakkı kazandırır. Bu defa da, grubun bir alt sisteminin 14 numaralı atomu oluşur (Ek-F).

Atomun oluşmasında sıra; önce çekirdeğin oluşturulması, sonra da çekirdekteki birey ikizlerinin daha küçük birey ikizlerini uyuç edinmesi şeklindedir. Yani, uyuç edinmiş birey ikizlerinin bir araya gelerek çekirdek oluşturmaları olamaz. Çünkü uydu edinmiş birey ikizi, kendisinin çekirdek olduğu bir atomu oluşturmuştur. Oluşmuş atomların birleşerek yeni bir atom oluşturması apayrı bir konudur ve ayrıca, bunun için bir zorlayıcı dış etki (basınç, ısı, asit vb. uygulama) gerekir. Bu nedenle; ancak birey ikizlerinin tamamı uyuç edinmemiş bir çekirdek grubu, yeni küçük birey ikizlerinin yanaşımına açık olur.

Son uyuçlar (elektronlar) en az E ikizinin ikili grubudur. Zira; Son uyuç son yörüngeye yerleşir. Son yörüngeye yerleşecek birey en küçük bireydir. Bu da E olabilir. E, dışa az etkili manyetik alanı ile hiçbir bireye yamanamayacağından ikizlenmek zorundadır.

Küçük birey ikizleri, kendilerinden büyük birey ikizleri tarafından çekilirler. En etkili çekim, kendilerine en yakın büyük birey ikizi tarafından yapılır. Bu durumda, küçük birey ikizi, bir dış etki (hızlı hareket, dış güç saptırması gibi) olmadıkça, her zaman, çekim alanında bulunan en büyük birey ikizi tarafından çekilecektir.

Bu noktadan hareketle, şu anlaşılır: Evren’de atom oluşturmada, büyük çekirdek daha şanslıdır. Kütlesi büyük olan çekirdekler de, kabuk adedi fazla olan çekirdeklerdir. Buradan da şu sonuç çıkar: Evren’de en çok dört kabuklu, sonra üç kabuklu, sonra da iki kabuklu atom vardır. Bir kabuklu atom ise; sadece Kara Delik‘in (Yoğun Kütle’nin) bünyesinde olabilir. Ancak; burada hemen hatırlanması gereken bir husus vardır: Kütlesi büyük çekirdeklerin uyuçları kendilerine uzakta olacağından, oluşturacağı atomların hacmi büyük, yoğunlukları ise düşük olur. Bu nedenle, kabuk adedi fazla olan çekirdekler diğer çekirdeklerden büyüktür ama, oluşturduğu atomlardan meydana gelen maddeler daha düşük yoğunlukludur.

Atomlar, daha önce belirtildiği gibi, çekirdeklerindeki her birey ikizinin birer uyduç alması ile oluşur. Bu uyuçların tamamı aynı büyüklükte olmaz. Aynı büyüklükteki uyuç ya da uyuç grupları çekirdeğe aynı uzaklıkta olurlar. Bu bulunulan eşit uzaklıkların küresel kabuk şeklindeki geometrik yerine yörünge (eşuz) adını veriyoruz.

Bir yörüngede en fazla 6 adet uyuç olabilir. Çünkü, bir yörüngedeki uyuçlar çekirdeğe göre aksi, fakat birbirlerine göre aynı kutuplu olacaklarından birbirlerinden eşit uzaklığa açılırlar. Bu açılmalarını, birbirlerini etkilemeyecekleri duruma kadar sürdürürler. Birbirlerini en az etkileyecekleri durum, merkezden çıkan dik açılı istikametlerde bulunmakla mümkündür. Bu da altı adettir. Hiç etkilemeyecekleri durum ise, aynı doğru üzerinde bulunmakla mümkündür. Bu da iki adettir (Ek-G). Eğer, altılı bir yörüngeyi kendine eş veya çok yakın değerdeki uydulardan oluşan ikili bir yörünge takip etmiş ise; iki yörünge birleşerek sekizli yörünge olur. Sekizli yörünge uyuçlarının konumu da, bir küre içine yerleşen en büyük küpün köşelerini oluşturacak şekildedir.

Bireylerin (E, Er, Ere, Erek, Ereke) manyetik alan kabukları birbirine ilintisizdir ve aralarında düşük elektrik değerli bölgeler vardır. Bu nedenle manyetik alanları yalnızca ikizleşmeyi sağlayacak güçtedir. Böyle olunca manyetik alanlarının mutlak, veya etkin değerleri bir anlam içermemektedir.

Atom ikizini (molekül), dolayısı ile maddeyi oluşturan birey ikizlerinin (Ez, Eriz, Erez, Erekiz, Erekez’in) manyetik alanları ise kapladıkları alan ve sağladıkları çekim nedeni ile ilgiyi hak etmekte, dolayısı ile mutlak ve etkin yarıçap değerleri önem arz etmektedir.

Bir birey ikizinin mutlak manyetik alanının yarıçapı, kendini oluşturan bir alt bireylerin (12 adet) mutlak manyetik alanlarının yüzeyini kapladığı kürenin yarıçapıdır (Ek-H). Bireyin elektriksel kuvvetinin bulunduğu küresel yüzeyinin çekirdek merkezinden ne kadar uzakta olduğunu bilmeye ve bildirmeye yarar. Değeri bağımsız (maskelenmemiş) Erek için; $\sqrt{13} r_{Erez}$, kendinden büyük birey bünyesindeki (maskelenmiş) erek için; $\sqrt{12} r_{Erez}$’dir.

Bir birey ikizinin etkin manyetik alanının yarıçapı, kendi merkezi ile kendisine uyuç olmuş bireyin merkezi arasındaki mesafedir. Bireyin kendisine yaklaşan bir uyuç adayını durduracağı yeri bilmeye ve bildirmeye yarar. Bu mesafenin değeri, uyuç adayının kendisinden kaç boy küçük olduğuna bağlıdır. Yaklaşan uyuç adayı bir Erez ise bu mesafenin değeri Erekiz için $12 r_{Erez}$, yaklaşan uyuç adayı bir Eriz ise bu mesafenin değeri Erekiz için $12*12 = 144 r_{Eriz}$, yaklaşan uyuç adayı bir Ez ise bu mesafenin değeri Erekiz için $\left(12*12*13\right) – 36 = 1836 r_{Ez}$dir. [Merkez Ere maskelenmiş olduğundan her Erek’de etkili 12 Ere vardır. Merkez Er’ler de maskelenmiş olduğundan her Ere’de etkili 12 Er vardır. En dıştaki Er’lerde ise 13 adet E vardır. Ancak bu Er’lerden dönü sırasında en içte kalan üç adedinin merkez E’si maskelendiğinden en dıştaki Er lerde 12*3=36 adet E etkisiz (bir bakıma eksik) olmaktadır].

Bir bireyin bağıl manyetik alanının yarıçapı, kendi merkezi ile kendine yanaşmış eşiti bireyin merkezi arasındaki mesafedir. Bu mesafenin yarısı bu bireyin yalnız başına işgal ettiği bölgeye sığan kürenin yarıçapıdır.  Bireye ait bağıl yarıçap bilgisi bireyin bulunduğu ortamdaki (çekirdek içindeki) hacminin belirlenmesine yarar. Değeri erek için $\sqrt{12} r_{Erez}$ dir.

Atomların da (Be, Ber, Bere, Berek, Bereke’nin de) manyetik alanları bireyler gibi tek yönlü, ilintisiz, aralıklı ve güçsüzdür. Bu nedenle manyetik alanları yalnızca ikizleşmeyi sağlayacak kuvvettedir. Böyle olunca manyetik alanlarının mutlak, etkin, bağıl değerleri bir anlam içermemektedir.

Atomların ve ikizleri olan moleküllerin, bireyler gibi alt birimleri yoktur. Bu nedenle, yalnız birbirleri ile tek ya da eşit gruplar halinde yanaşabilirler. Gruplar farklı ise büyük grup küçük grubu kendine yamandırır.

Maddeyi oluşturan atom ikizlerinin (Ez, Eriz, Erez, Erekiz, Erekez’in) manyetik alanları ise kapladıkları alan ve sağladıkları çekim nedeni ile ilgiyi hak etmekte, dolayısı ile mutlak, etkin ve bağıl yarıçap değerleri önem arz etmektedir.

Bir atom ikizinin (molekülün) mutlak manyetik alanının yarıçapı, kendi merkezinden son uyucunun merkezine kadar olan mesafe kadardır. Molekülün yalnız başına iken mutlak manyetik alanı ile kapladığı hacmi bilmeye, bildirmeye ve hesaplamaya yarar. Değeri Erek için $\left(12*12*13\right) r_{Ez} = 144 r_{Eriz} = 12 r_{Erez}$dir.

Bir atom ikizinin etkin manyetik alanının yarıçapı ise, çekirdeğinin merkezinden yanaşık olduğu diğer molekülün merkezine kadardır (Ek-H). Diğer moleküllerin yanaşabileceği mesafenin tayinine yarar. Değeri erek için $2\sqrt{2} r_{Erez}$dir.

Bir atom ikizinin bağıl yarıçapı,  kendi merkezinden yanaşık olduğu diğer molekülün merkezine kadar olan mesafenin, yani etkin manyetik alan yarıçapının yarısıdır. Molekülün ve maddenin hacim hesaplarında bağıl yarıçap kullanılır.


Be (Kabuksuz Atom)

Ez’in çekim alanına giren bir Öziz, Ez’e doğru yol almaya başlar. Hedefi, Ez’in manyetik alanının kendisine eşdeğer yerine (bölgesine, alanına) yerleşmektir. Ez’in manyetik alanındaki bir Ez’lik manyetik güçteki yer (bölge, alan), Ez’in merkezine, Ez’in yarıçapının $\sqrt{12}$ katı uzaklıktadır. Ez’in manyetik alanındaki 1 Öziz’lik manyetik kuvvetteki yer ise; Ez’in merkezine Ez’in yarıçapının 12 ($\sqrt{12}*\sqrt{12}$ ) katı mesafede olacaktır. Bu nedenle; Ez’e doğru yol almaya başlayan Öziz, Ez’in merkezine, Ez’in yarıçapının 12 katı mesafe olan yere gelince durarak Ez’e yamanacak, böylece Ez’in uyucu olacaktır.

Kabuksuz birey olan Ez veya Ez grubu, bu şekilde Öziz’lerden uyuç edinirse (yörüngesine alırsa); Ez veya Ez grubunun çekirdek, Öziz veya Öziz grubunun uyuç olduğu bir atom meydana gelir.

Ez grubu 1 den 11 e kadar Ez’lerin yanaşımı ile elde edildiğinden, en fazla 11 cins kabuksuz atom (Be) meydana getirilebilir.


Ber (1 kabuklu atom)

Bir kabuklu birey olan Eriz, kendisi gibi birey ikizleriyle (Eriz’leriyle) gruplaşmayıp, ister yalnız ister grup içinde olsun (tam grup hariç), Ez veya Ez Grupları’ndan uyuç edinirse (yörüngesine alırsa), bir kabuklu atomu (Ber‘i) meydana getirmiş olur. Eriz grubu 1 den 11 e kadar Eriz’lerin yanaşımı ile elde edildiğinden, en fazla 11 cins bir kabuklu atom (Ber) meydana getirilir (1 kabuklu atom için sayısal bilgiler listesi Ek-I‘dadır).

Ölümsüz olan bireylerin en küçüğü olan Ez, Eriz’e yamanabilmek için Eriz’in yarı çapının 12 katı mesafeye kadar Eriz’e yaklaşmak zorundadır. Bu mesafe en küçük mesafelerdendir. Eriz’e bu mesafeye yaklaşıncaya kadar; Erez, Erekiz veya Erekez’e yakalanabilir. Bu nedenle, bir kabuklu atom oluşumu, oluşursa da bu atomların element oluşturacak miktara ulaşmaları zordur. Sonuç olarak; Evren’de 1 kabuklu atom (Ber), ihmal edilebilecek kadar azdır.


Bere (2 kabuklu atom)

2 kabuklu birey olan Erez, kendisi gibi birey ikizleriyle (Erez’leriyle) gruplaşmayıp, Eriz’ler ve/veya Ez’lerden uyuç edinirse (yörüngesine alırsa), 2 kabuklu atom’u (Bere’yi) meydana getirmiş olur. Erez grubu 1 den 12 ye kadar Erez’lerin, her Erez de 12 adet Ez’in yanaşımı ile elde edildiğinden, en fazla 156 (12×13) cins iki kabuklu atom (Bere) meydana getirilir. Ancak; 156’ncı Bere Berek olacağından, oluşturulabilecek atom (Bere) miktarı 155’de kalacaktır (2 kabuklu atom için sayısal bilgiler listesi Ek-J’dedir). 2 kabuklu atom’un oluşma şansı, üç ve dört kabuklu atom’a nazaran azdır. İki kabuklu atom’un oluşturduğu gök cismine örnek, Güneş sistemi için Astereoit kuşağındaki gezegenler ile Merkür ve Ceres’dir.


Berek (3 kabuklu atom)

3 kabuklu birey olan Erekiz, kendisi gibi birey ikizleriyle (Erekiz’leriyle) gruplaşmayıp Erez, Eriz ve Ez‘lerden uydu edinirse (yörüngesine alırsa), 3 kabuklu atomu (Berek’i) meydana getirmiş olur.  Erekiz grubu 1 den 12 ye kadar Erekiz’lerin, her Erekiz de 12 adet Erez’in yanaşımı ile elde edildiğinden, en fazla 156 (12×13) cins üç kabuklu atom (Berek) meydana getirilir. Ancak; 156’ncı Berek Bereke olacağından, oluşturulabilecek atom (Berek) miktarı 155’de kalacaktır (üç kabuklu atom için sayısal bilgiler listesi Ek-K‘dadır).

3 kabuklu atom oluşma şansı; 2 kabukludan fazla, 4 kabukludan azdır. 3 kabuklu atom’un oluşturduğu gök cisimlerine örnek, Güneş sistemi için; Venüs, Dünya, Mars, Plüto ve Titan’dır.


Bereke (4 kabuklu atom)

4 kabuklu birey olan Erekez, kendisi gibi birey ikizleriyle (Erekez’leriyle) gruplaşmayıp Erekiz, Erez, Eriz ve Ez’lerden uyuç edinirse (yörüngesine alırsa), dört kabuklu atomu (Bereke‘yi) meydana getirmiş olur. Erekez grubu 1 den 12 ye kadar Erekez’lerin, her Erekez de 12 adet Erekez’in yanaşımı ile elde edildiğinden, en fazla 156 (12×13) cins dört kabuklu atom (Bereke) meydana getirilir. Ancak; 156’ncı Bereke olmayacağından, oluşturulabilecek atom (Bereke) miktarı 155’de kalacaktır (4 kabuklu atom için sayısal bilgiler listesi Ek-L’dedir). 4 kabuklu atom, Evren’de en çok gök cismi oluşturma şansına sahiptir. Güneş sistemi için örnek; Güneş’in kendisi ile, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün gezegenleri ve Ay uyucudur.



Özetle;

Bağımsız bir birey, manyetik etki alanına giren kendinden küçük bir bireyi, kendi manyetik alanının onun değerindeki bölgesine kadar çekerek, manyetik alanı ile onun üzerine kapanır. Böylece; kendisinin çekirdek, kendisine çektiği kendinden küçük bireyin de uydu olduğu bir atom oluşmuş olur. Bu atom ait olduğu sistemin 1 numaralı atomudur.

Bazen, hızla gelen bağımsız bir küçük birey, bir bağımsız büyük bireyin kendine eşit manyetik alan bölgesini geçer ve büyük bağımsız bireyi oluşturan alt bireylerden birine uyuç olur. O zaman bağımsız birey, uyuç edinme hakkını kaybeder yani grup manyetik gücü yok olur, onun yerine kendisini oluşturan alt bireyleri bu hakkı kazanır. Geri kalan 12 adet alt birey de uydu alarak, bir alt sistemin 13 numaralı atomunu oluşturur.

Bazen de, bir alt birey hızla gelerek, büyük bağımsız bireyin kendine eşit manyetik alan bölgesini duraklamadan geçer ve gruba ait(bağımlı) alt bireylerden birine yanaşır(yamanmaz). O zaman grup, birbirlerine aynı mesafede yanaşmış 14 adet alt bireyden ibaret olur. Ancak bu defa grubun bir kişiliği kalmaz: Alt bireyler kendilerine uydu alırlar. Böylece; alt sistemin 14 numaralı atomu teşekkül eder.

Bir Ez’e bir Öziz veya Öziz Grubu uydu olursa Be oluşur. Be kabuksuz bir atomdur. Ancak; serbest Öziz’ler bir müddet sonra yok olacağından Be de yok olur. Yani, uzun ömürlü kabuksuz atom olmaz.

Bir Eriz; Ez’lerden uyuç edinirse 1 kabuklu atom oluşur. 11 cins 1 kabuklu atom olabilir. Ancak, gök cisimleri oluşturacak miktara ulaşamaz.

Bir Erez; Eriz ve Ez’lerden uydu edinirse, 2 kabuklu atom oluşur. 155 cins 2 kabuklu atom olabilir.

Bir Erekiz; Erez, Eriz ve Ez’lerden uydu edinirse, üç kabuklu atom oluşur. 155 cins 3 kabuklu atom olabilir. [Bireylerin tamamı ile üç kabuklu sistemin 1 numaralı  atomu (H) EK-M‘de, yine üç kabuklu sistemin 12 numaralı atomu (Mg) EK-N‘dedir].

Bir Erekez; Erekiz, Erez, Eriz ve Ez’lerden uydu edinirse, dört kabuklu atom oluşur. 155 cins dört kabuklu atom olabilir.

Evren’de en çok dört kabuklu, sonra üç, sonra da iki kabuklu atom vardır. Bir kabuklu atom ise ancak Yoğun Kütle bünyesinde olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir